Carmelul în flăcări

C

Nord-vestul Israelului. Un lanț muntos care a făcut istorie. O simplă lectură a Vechiului Testament te poate duce înspre această zonă. Geografic vorbind sensurile sunt întreite. Există o accepțiune lărgită, adică lanțul muntos lung de 39km și care ajunge până la orașul Jenin. Apoi avem o accepțiune restrânsă unde se include doar partea nord-vestică a acestui lanț muntos (19km). În fine, mai există și o accepțiune foarte restrânsă, sau Muntele Carmel propriu-zis. Este vorba de capătul nord-vestic al lanțului muntos, la Haifa.

De-a lungul secolelor, Carmelul a reprezentat o barieră naturală (așa cum Valea Izreel a fost o trecere naturală). Potențiale invazii au fost oprite de acest lanț muntos, sfredelit de numeroase grote și peșteri. Partea cea mai abruptă este acoperită cu o vegetație luxuriantă, inclusiv stejari, pini, măslini și dafini.

Zilele acestea pârjolul face ravagii. Minim 40 de morți în Haifa. Este cel mai mare incendiu din istoria Israelului. Locuitorii din regiune sunt în stare de panică, iar focul pare de neoprit. Multe țări europene au sărit în ajutor și au trimis resurse umane. Se dovedește încă o dată că puterea focului este teribilă.

Pentru noi ca și creștini Carmelul nu ne este indiferent. Făcând un arc peste timp – de la Vechiul Testament până în 2010 – ne dăm seama că manifestarea focului a fost mereu prezentă. Într-un fel sau altul, Dumnezeu a vorbit prin foc. Nu știm care este lecția pe care dorește El s-o dea acum. Cu siguranță însă are ceva de spus…

Până una alta ar fi bine să pricepem și noi ce trebuie. Să ne întoarcem cu fețele înspre Dumnezeu, să ne recunoaștem nimicnicia și să ne încredem în El.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.