Care mafie penticostală? Să fim serioși!

C

Sunt stupefiat. Am vizionat de câteva ori materialul de mai jos. Îmi impun să nu mă mai mir de nimic, dar parcă nu-mi vine-a crede că în România anului 2015 este posibilă o asemenea enormitate. Din câte știu, Cultul Penticostal n-a mai fost pus într-o asemenea „lumină” la nivel mediatic. Atacuri au mai fost, dar destul de punctuale și unele chiar puerile. Acum însă lucrurile ating o altă cotă, un fel de apogeu al prostului gust și al răutății. Jurnaliști de carton, făpturi care imaginează dincolo de orice limită, încearcă să ne convingă de faptul că penticostalismul este o făcătură, un fel de cancer social, o zonă dubioasă de care e bine să te păzești. Aflăm că devoțiunea penticostală, predicile și întreaga imagine a unui cult legal recunoscut în România nu sunt decât un fel de spoială. Că, de fapt, în spatele acestor manifestări se ascund afaceri dubioase și influențe diabolice. Penticostalismul ne apare dintr-o dată ca o mișcare la umbra căreia o grămadă de impostori și neaveniți își fac mendrele. Nimic sfânt și serios în toată povestea asta, ba dimpotrivă o serie întreagă de suspiciuni care mai de care mai grozavă. În acest amestec halucinant, realizatorii folosesc și imaginea unor pastori baptiși (dintre care cel mai „vizibil” este Ben-Oni Ardelean), ceea ce dovedește o mai mare ignoranță și superficialitate.
Ce trebuie să înțeleagă publicul din toată prezentarea? Cred că, în primul rând, oamenilor trebuie să li se confirme încă o dată cât de nocivă este coabitarea dintre religie și politică. Să mai afle că penticostalii (implicit neoprotestanții) sunt capabili de orice compromis pentru a-și atinge scopurile imediate. Totul este pus sub semnul unei masonerii diabolice, a unei mafii scabroase care nu face altceva decât să manipuleze oameni politici. Atacurile se îndreaptă, indirect, spre dreapta politicii românești, atingând inclusiv imaginea actualului președinte. Totul e bine ticluit, dacă ne gândim că majoritatea privitorilor sunt superficiali și subiectivi. Pare credibil să auzi informații picante despre o mișcare religioasă minoritară, nu-i așa?!
Așdar! Ca pastor penticostal cu deschideri spre dialogul interconfesional, mă declar indignat de acest derapaj. Probabil nu contează ce simt eu, dar am dreptul să-mi afirm poziția cu decență și claritate. Admit că unii lideri penticostali, de-a lungul democrației noastre, au cedat unor anumite forme de compromis cu spațiul politic. Admit că unii credincioși penticostali nu se comportă demn față de numele ce-l poartă. Și, dacă mai era cazul, admit că nu suntem foarte bine adaptați la noile provocări ale postmodernismului. Ne străduim totuși, prin toate mijloacele, să ne educăm enoriașii pe calea cea bună. Credem în virtuți pe care le aplicăm la noi, la familiile noastre și oriunde influența noastră contează. Dar de aici și până la a spune că totul este contaminat, că penticostalismul este antisocial și un focar al răului, deja e prea mult. Majoritatea credincioșilor noștri sunt serioși în credința lor și se străduiesc. Știm, mai ales din interior, că încă e loc de reformă și progres, dar asta nu înseamnă că dominanta este coruptă.
În concluzie, cred că puseuri de felul acesta ne readuc aminte de prețul pe care trebuie să-l plătim într-o țară majoritar ortodoxă. Oprobiul public la care este expus neoprotestantismul în general și penticostalismul în special trebuie citit în această cheie minoritară. Pentru că ce poate fi mai interesant decât niște informații picante despre o confesiune (încă) exotică în spațiul românesc?! Și dacă mai adaugi la asta și diaspora română (cu precădere cea americană), deja ghiveciul pare mai gustos… Înfometați după produse mediatice, chiar și oamenii serioși ai acestei nații pot mușca momeala, fără să o mai digere. A generaliza și a fi superficial sunt două din tendințele cu care ne naștem. Prin urmare, nu mă solidarizez cu nimic dubios sau coruptibil din spațiul confesional în care mă mișc, dar nici nu admit ca oameni care nu ne cunosc să arunce cu noroi. E inadmisibil atât din punct de vedere uman, cât și din punct de vedere jurnalistic!

comentarii

 • Jurnalism est-european de proasta calitate care nu merita sa fie luat in considerare de catre nici un roman din tara sau din diaspora.Cine se uita la asa program tv. i-si pierde timpul!

  • Da, așa este. Trebuie uneori să le uităm și la cine vorbește, la context și alte detalii – nu doar la subiectul în sine. România TV trăiește din scandal și mediocritate. Fără îndoială!

   • Ghiţã Dragul meu prieten ,nici nu trebuie sã pui la inimã ,Aşa sunt oameni care sunt conduşi de Diavolul ,trebuie sã facã şi ei ceva ,Satana le ştie sã le dea de lucru ,dacã el e Domnul lor.

  • Frate Filip toti suntem indignati acesti ziaristi ,stiti si dumneavostră că sunt niste slugi cu un patron penal ce să asteptăm de la ei ?! Rău este că noi nu ne sutinem între noi eu personal ,prima reactie am văzut-o de la pastorul Samy Tutac apoi de peste ocean ca semn de soliridalitate cu pastorul Ionescu ,de la fratele Brânzai si acum dumneavostră dar presedintele cultului penticostal de ce tace oare ??? de ce î-i este frică sper măcar să fi făcut ceva sesizări la CNA si la alte foruri ,,,sigur nu trebuie să ne batem cu ei dar să arătăm adevărul cred că este drept .că mîine poimîine o să spună ce de aceea sunt inundati ,secetă ,boli din cauza sectantilor .Măcar pentru faptul că suntem făcuti sectanti trebuie să reactionăm si Cretuleasca si alti ar trebui să citească pe post măcar o lună de zile numele cultelor din Ro poate asa î-i intră în capul ei si al altora .Domnul să vă binecuvînteze .

   • Probabil ați ajuns la articolul meu printr-o distribuire făcută de pastorul Nelu Filip. El îmi este prieten și colaborator, dar eu sunt Ghiță Mocan (autorul articolului și posesorul acestui blog).
    Dincolo de acest detaliu, trebuie să știți că fiecare reacționează în felul lui și de pe poziția lui. E preferabil ca și președintele cultului să aibă o poziție oficială, dar niciunul dintre noi nu poate dicta asta. Cred că bătălia trebuie purtată pe mai multe fronturi. Fiecare luare de poziție este binevenită, atâta vreme cât se face cu decență și claritate.

 • Apreciez acest mesaj și cred că fiecare slujitor al biserici ar trebui să iasă public pentru a arăta ce și cine suntem,care ne sunt valorile și ce ne definește.

 • Reportajul, cu siguranta a fost unul comandat. Ar fi multe de spus despre asta insa…nu in spatiul public. M-a surprins totusi, in ciuda acestui detaliu, lipsa totala de profesionalism dovedita prin faptul ca faci afirmatii publice, la ore de maxima audienta (sa te asiguri ca mesajul ajunge la cat mai multi)fara a aduce dovezi.

  Poate ca exista legaturi intre partidele politice perindate pe la guvernare si anumiti lideri religiosi (nu numai din sfera penticostala) care au avut o oarecare colaborare insa de aici si pana la afirmatii/acuzatii de genul Mafie….e cam mult; mult prea mult !

  • Împărtășim aceleași convingeri, Cristi!
   Și eu cred – cum am spus – că s-a exagerat la greu. În spate este o ofensivă susținută, în ultimă instanță o luptă spirituală teribilă.

 • Sunt şocat cum cei de la televiziune ,pot spune cã penticostalii susţin prostituţia,Vezi oamenii care nu au pe DUMNEZEU real în viaţa lor şi merg din an în paşti la bisericã ,fãrã o credinţã autenticã ,ştie diavolul cum sã îi foloseascã în a spãla şi mai mult creieru ,celor care habar nu au de penticostalism.Ruşine sã le fie .Cristian din Brisbane Australia

  • Cristi,
   Mă bucur să-ți „aud” glasul. Împărtășesc indignarea ta, însă toate rămân în chip providențial în mâna lui Dumnezeu. Te îmbrățișez!

 • Sunteti jenanti, sunteti echivalentul Antena 3jurnalism de carton. exagerari si frustrari ai PSD care nu a reusit sa faca nimic in tot mandatul de guvernare, PDL cu poaciti au facut voi ce ati facut?

  • Am impresia că ați înțeles greșit intențiile mele. Dimpotrivă, ca și dvs., eu dezavuez că dreapta românească este pusă la zid prin astfel de reportaje. Ce rezultă de aici? Că, deși nu sunt membru unui partid politic, agreez cu ideile de dreapta, mai cu seamă că anumiți evanghelici s-au implicat în această sferă (cu succes).
   Repet, cred că am fost înțeles greșit. De fapt, împărtășim aceleași convingeri pe tema dată.

   • Totusi ce inseamna dreapta pentru toti pastorii neoprotestanti? De unde asa dintr-odata, pasiunea asta pentru dreapta? Dincolo de exagerarile unor posturi PSD-iste, de unde si pana unde majoritatea pastorilor neo-protestanti sunt de dreapta??? Doctrina nou-testamentală e mai degraba de stanga, de ce mai toti pastorii neo-protestanti sunt de dreapta? Asta chiar pare ciudat, in mai toata tara pastorii neo-protestanti s-au implicat in politica si au sustinut candidati de dreapta. De ce????

    • Nu am un răspuns definitiv în această privință, așa că prefer să nu mă pronunț. Ca o supoziție, poate că majoritatea penticostalilor sunt reținuți în ceea ce privește social-democrația românească (stânga) din cauza originii neocomuniste a acesteia. Repet, nu mă pronunț în mod definitiv.

  • imi pare foarte rau pentru ce se petrece la ora actuala in cultul penticostal, si este regretabil faptul ca conducatorii actuali, din interese marunte se lasa folositi ca unelte diavolesti. Oare lui Dumnezeu ii place atunci cand vede cum o unealta a diavolului vine in biserica cu scopuri electorale, din care niciodata nu lipseste minciuna ??? RUSINE!!! acesti conducatorii ar trebui schimbati imediat !!! toata aceasta denigrare a religiei penticostale si a pocaintei este din cauza pactului cu diavolul, pact facut intre acei politicieni pe care ii vedem in biserici inainte de campaniile electorale,si acesti „lideri„ de cult,sclavi ai intereselor si a bunastarii financiare. pe de alta parte aceasta invocare a cuvintelor rostite in ebraica nu mi se pare deloc in ordine din moment ce noi suntem romani ! oare pe cine vrem sa impresionam !? si de ce !?

   • Vă respect punctul de vedere. Într-o anumită măsură chiar îl susțin. Pentru a fi mai clar: sunt de acord că uneori politicul a fost „prea bine primit” în spațiul evanghelic iar responsabili sunt liderii implicați. Mai sunt de acord și cu faptul că nu trebuie să abuzăm folosind cuvinte din limbile clasice, doar că fragmentul din reportaj e în afara acestei situații: acolo predicatorul oferea și traducerea. În ceea ce privește reforma pe care o invocați, e un punct de vedere pe care-l respect, însă nu cred că trebuie să ne îndreptăm împotriva unor persoane anume, ci mai degrabă să veghem ca atmosfera să fie cea optimă (acționând la nivel de principii și proiecte).

 • Să nu ne scape un detaliu din toata discutia: războiul mediatic purtat de Rusia in toate tarile europene, deci inclusiv in Romania. Acesti pseudo jurnalisti rusofili impusca 2 iepuri dintr-o lovitura: Cultul Penticostal din Romania cunoscut pentru relatiile apropiate cu romanii din SUA si pentru viziunea pro democratica si pro occidentala, dar si partidele de centru dreapta apropiate presedintelui Iohanis. Mi se pare un atac mediatic coordonat împotriva valorilor democratiei in general, iar in particular împotriva unor instituții reprezentative ale libertății religioase din România cum ar fi cultele legal recunoscute prin lege si care in marea majoritate sustin valorile democratice. Ce ma surprinde insa este plăcerea răutăcioasă a umora din mediul evanghelic, chiar penticostal, de a transmite mai departe aceste minciuni fara a se distanta de ele si fara a se gândi ca pot fi inghitite de cei cu gandire superficială avizi dupa senzațional. Atentie mare ce promovam pe conturile personale din mediul virtual.

  • Și eu cred că e o acțiune concertată, iar materialul cu pricina e doar o păticică a întregului. Pe de altă parte – așa cum sugerați și dvs. – cred că uneori se profită și de naivitatea noastră. Nu suntem întotdeauna „pe fază”, în sensul că nu suntem înțelepți ca șerpii. Dar, poate, aceste incidente vor lucra (și) la maturizarea noastră.

 • consider ca nu ar trebui sa comentam prea mult lucrurile acestea ca sint adevarate sau nu noi sintem chemati la umilinta ferice de noi cind lumea vor vorbi lucriri neadevarate despre noi asa ca consider ca sa lasam lucrurile acesrea de comentat si sa ne ducem mintuirea pina la capat cu frica si cutremur nu va speriati ca acesta e numai inceputul asa ca uitativa la avalansa de arabi cum ne inunda …trebuie sa veghem doamne ajutane pe toti racumparatii tai amin

  • Așa este. Câtă vreme cele spuse nu sunt adevărate suntem într-o situație binecuvântată. Faptul acesta nu anulează însă dreptul la replică. Demnitatea și credincioșia trebuie să meargă mână-n mână.

 • Propun d-lui Mocan sa organizeze o petitie on-line cu tot ceea ce implica aceasta. As semna o asemenea petitie imediat! Multe binecuvantari penticostalo-pocaitilor adevarati!

 • Usor offtopic: oare ce procent din reportajul acesta a fost livrat gratis de transmisiile live si inregistrarile bisericilor? Stiu cum suntem si fara macar sa ne intrebe!? De gandit.

  • Ridici o chestiune tot mai delicată. Personal nu încurajez acest transfer din pațiul real în cel virtual în ceea ce privește închinarea noastră publică. Mă încăpățânez să cred că ceea ce trăiește un creștin în spațiul bisericii pretinde o anumită discreție. Nici nu lupt împotriva transmisiilor live, nu considera asta o miză, doar că – iată – plătim uneori (indirect) prețul. De reflectat!

 • Cea mai mare durere a mea, dupa ce am urmarit materialul, este ca au avut material de proasta calitate la dispozitie ca sa ne injoseasca. Mentionez ca materialul este pus la dispozitia dumnealor tot de membrii bisericilor neoprotestante care fara chibzuinta le posteaza care pe unde… Trist!

  • Plătim prețul propriei exhibări confesionale. Suntem uneori „prea prezenți” în spațiul virtual, iar unii au de unde selecta material. Și după cum vedem, selecțiile lor sunt dubioase.

 • Parintele si preceptorul Bisericii Orientale, Vasile cel Mare, spunea: „Nu cuvintele starnesc durerea, ci obraznicia si aroganta care ne-au jignit”, iar renumitul poet si apologet al crestinismului Ioan Damaschinul spunea ca: „Oricat ai unge cu miere un fruct amar, tot n-o sa-i schimbi amareala in dulceata”. Parerea mea e ca aceia care ii ponegresc sau desconsidera pe altii in astfel de emisiuni indiferent de culoarea lor confesionala, nu fac altceva decat sa-si etaleze propria micime. Noi trebuie sa stim ca orice rau in fata caruia nu cedam e o binecuvantare, dupa cum spunea candva filozoful american Emerson. Inchei scurta mea interventie cu o vorba remarcabila rostita de Pliniu cel Tanar care spunea ca: „cei nefericiti vorbesc intr-un fel, iar cei fericiti intr-altul” iar fericiti nu sunt toti, ci doar pocaitii adevarati!

  • Mulțumim pentru acest florilegiu de înțelepciune.
   Da, problema de fond este cea spirituală, profundă și dureroasă. E greu să convingi oameni nenăscuți din nou, care n-au nicio treabă cu credința despre cum stau lucrurile.
   Important este ca noi, totuși, să rămânem pe poziție, făcând ce trebuie și cu înțelepciune.

 • Cred că lătărăm la copacul greșit. Nu rezolvăm nimic făcând comentarii online. Eu zic că ar fi momentul ca Uniunea Penticostală (ca organizație) să i-a măsuri legale și să intervină până nu e prea târziu să retragă televiziunea oficial acele declarații și de ce nu poate un proces civil și fondurile donate unde trebuie.

  • Acesta ar fi următorul pas. Și eu îl găsesc legitim și necesar. Doar că, precum orice instituție de acest gen, Cultul Penticostal încă nu are exercițiul acesta. Situația actuală sperăm să-l „împingă” într-acolo. Desigur că o luare de poziție la nivel oficial ar fi mai mult decât simple comentarii și analize pe aici.

 • Nu prea iese fum fara foc….cred ca cei ce se inchina sunt sinceri dar mai stiu si anumite derapaje la nivel de conducere in cadrul Cultului Penticostal. Din pacate nu se face diferentiere aici intre politica bisericeasca care ramane tot politica, ca si cea lumeasca, si autenticitatea inchinarii si sinceritatea din biserici care este benefica.

  • Nu contest! Întotdeauna am recunoscut că o instituție – fie ea și cultică – rămâne totuși o instituție. În ea, printr-o alchimie nefericită, se pot strecura oameni cu o moralitate îndoielnică sau cel puțin frivoli. Cred și eu că trebuie să facem mereu diferența între una și alta. Nu putem generaliza și nici n-ar fi corect.
   Alese binecuvântări!

 • buna vreu sa mentionez ca sau legat de o grupare penticostala adica membri din gruparea penticostala nu de tot cultul iar ca sant infractori si inca din frunte trebuie recunoscut toti care castiga bani de pe spatele credinciosilor simpli membri prin or si ce mijloc (cantare , predica , proroci , etc) sant niste infractori si nu ar mai trebui acoperiti . sant multe de spus deoarece nu mai este ce trebuie sa fie in biserici si mai mult in inimile oamenilor cu drag

  • Sunt de acord că cei care fac lucrurile menționate de dvs. nu trebuie acoperiți. La nivel local sau regional, trebuie luate măsuri în dragoste, iar comunitatea trebuie înștiințată de respectivele situații.

 • Ar trebui „cultul penticostal” sa faca unele schimbari si ca o sugestie sa inceapa chiar cu numele DE „cult” sa se numeasca Uniunea Bisericilor Penticostale Romane (UBPR) daca chiar doresc o schimbare

  • Această părere e tot mai susținută. Poate și din cauză că titulatura de CULT are prea multe conotații comuniste, fiind impusă oarecum de acel regim.

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.