Capcanele timpului liber

C

Noul curs al dezvoltării sociale, care a ieșit la iveală odată cu reducerea timpului de lucru în industrie, oferă în această privință șanse care în epocile anterioare au rămas inaccesibile. Noul timp liber trebuie organizat uman. Această sarcină poate fi ratată. Atunci când în oameni nu sunt trezite și cultivate nevoi mai profunde, timpul liber este irosit cu simpla distracție. Acest lucru este astăzi extrem de clar. În fața noastră stă sarcina unei noi educații. Dar educația nu este posibilă decât atunci când realitatea în care trăim devine accesibilă ca întreg. Numai prin relația lor cu unitatea realității cunoștințele de specialitate și deprinderile specială capătă semnificație umană.

Fragment din Ce este omul? de Wolfhart Pannenberg și apărută la editura Herald (București, 2012).

În context, autorul cheamă la o viziune holistică asupra lumii, o viziune descrisă magistral în Sfânta Scriptură. Această viziune poate fi temelia unei educații autentice, care să se vadă inclusiv în petrecerea timpului liber.

Provocare modernă, timpul liber a devenit o temă tot mai importantă pentru antropologi. Dacă atunci când omul este ocupat cu munca sa lucrurile sunt oarecum previzibile, atunci când omul neocupat libertatea lui atinge cote maxime. Ce va face în acel timp? Care preocupări le va alege? Până unde își va implica mintea și emoțiile? Iată întrebări la care Pannenberg ne-a răspuns fără amănunte, dar inteligent.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.