Când valorile devin vicii

C
„Progresele tehnologice ale erei digitale au trei contribuții majore la îmbunătățirea experienței umane, care la rândul lor au devenit valorile sale incontestabile:
1. Viteza. Avem acces la ceea ce vrem când vrem, la fel de repede pe cât degetele noastre pot tasta și derula.
2. Alegeri. Avem acces la o gamă nesfârșită de opțiuni atunci când vine vorba de aproape orice.
3. Individualism. Totul, de la profiluri online la gadgeturi, este personalizabil la nesfârșit, permițându-ne să subliniem preferințele și personalitățile noastre.
În timp ce aceste contribuții au adăugat un anumit confort și comoditate unor părți din viața noastră, valoarea adăugată vine la un cost mare, deoarece dorința noastră colectivă și devotamentul pentru tehnologia digitală devin din ce în ce mai excesive. În special în felul în care aceste tehnologii digitale au influențat biserica, mulți dintre noi am ieșit în decor. Chiar și lucrurile bune au laturi întunecate atunci când sunt duse la extreme. Atunci când valorile nu sunt responsabile, devin vicioase. Din păcate, pentru atât de mulți, exact așa s-a întâmplat. Aceste contribuții odată binefăcătoare ale erei digitale au dus la anularea noastră: 
Viteza erei digitale ne-a făcut nerăbdători. 
Alegerile erei digitale ne-au făcut superficiali.
Individualismul erei digitale ne-a făcut izolați.”

(Fragment din The Analog Church. Why We Need Real People, Places and Things in the Digital Age, de Jay Y. Kim, InterVarsity Press, 2020)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.