Breivik și (anti)terorismul

B

La fel ca mulți alții, sunt și eu surprins de pedeapsa ce i-a fost aplicată lui Anders Behring Breivik la 24 august 2012. Tribunalul din Oslo i-a dat 21 de ani de temniță, în condițiile în care inculpatul a omorât 77 de oameni. Evenimentele nu sunt prea îndepărtate în timp, iar mediatizarea lor a fost suficientă. Pe lângă indignarea dusă până la satisfacție, un număr însemnat de oameni i-au luat apărarea. Valul acesta de simpatie (poate cu un amestec de milă) m-a surprins încă de la început. Cum poți să solidarizezi cu cineva care – indiferent de motiv – a ucis viața semenilor săi?!

Dar acest fenomen este unul popular și care merită atenția psihologilor și sociologilor. Ceea ce este mai interesant constă în blândețea condamnării în raport cu fapta. Nu știu cât ar fi trebuit să-i dea, deși condamnarea pe viață mi se pare mult mai rezonabilă. Nu sunt eu în măsură să mă pronunț sub aspect juridic, dar morala echității aș putea-o invoca. 21 de ani e pedeapsa maximă în Norvegia, îmi veți spune. Dar, de ce nu s-au gândit să facă o excepție pe care s-o înadreze din punct de vedere legislativ?! Breivik este un mare ideolog, un islamofob și un excentric în toată puterea cuvântului. Peste două decenii (maxim) el se va întoarce pe vechiul șantier. Cum orice fost pușcăriaș reprezintă un pericol latent, Breivik va fi cu atât mai mult.

Și acum să vă spun ce mă roade. E doar o ipoteză, dar e timpul s-o afirm. Mi se pare mie sau suntem mai miloși cu cei care săvârșesc fapte de terorism împotriva musulmanilor?! Când ei o comit îi căutam și în gaură de șarpe, apoi îi pedepsim capital. Breivik a făcut-o însă mult mai elaborat: a omorât oameni obișnuiți pentru a arăta că el de fapt luptă cu invazia musulmană. Desigur e o supoziție, dar cred că e de luat în seamă. Mai știu că judecata justă nu va fi aici și acum, ci atunci și acolo. Orice subiectivism omenesc va fi anulat atunci. Ce bine că ne putem proiecta într-o asemenea perspectivă.

comentarii

  • La proces cand l-au întrebat daca ii regreta cumva de faptele savarsite zicea: ii pare rau ca n-a omorat mă mulți oameni… Eo zic prea slaba pedeapsa iau dat si toti care iam auzit la fel au susținut . Trebuia macar 21 ani de munca silnica , nu singur in celula cu televizor si internet poate.

    • Da, așa este.
      Aveți dreptate să vi se pară inechitabilă sentința. Cred că eliberarea lui din închisoare va produce un frison general.
      Cele bune.

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.