Biserica Biruitoare la RVE

B

Începând de joi, 18 noiembrie, Radio Vocea Evangheliei Oradea va transmite o serie de trei mesaje despre Biserica biruitoare. Ele vor fi transmise în mod obișnuit dimineața la ora 9.00 și, în reluare, la 21.00.

Mai putem visa la o biserică biruitoare? Ne mai putem încuraja unii pe alții față în față cu o biserică asaltată și ridiculizată? În ce măsură slujitorii pubici și creștinii de rând mai pot fi relevanți într-o lume relativistă? Mesajele vor încerca să răspundă, sistematic, la aceste întrebări. Premiza este că Biserica lui Hristos (în dimensiunea ei universală, invizibilă) a fost și continuă să rămână învingătoare. Ea nu poate fi învinsă nu datorită cladirilor, nici a pregătirii slujitorilor ei, ci datorită lui Hristos care o susține în fiecare zi. Ea este – cum bine ne arată apostolul – asemenea lunii care reflectă lumina Soarelui ceresc.

Eram cu ceva timp în urmă la o seara de rugăciune în Biserica Penticostală Vestea Bună din Beiuș. Ca să motivez închinarea, am ales să citesc deschiderea primei epistole către tesaloniceni (după unii chiar prima epistolă scrisă de Pavel). Privirea mi-a căzut pe 1Tes. 1.2-3 unde apostolul exprimă trei pricini de mulțumire. Toate acestea erau legate de Biserica din Tesalonic, iar gândul mi-a rămas la ele încă multe zile după aceea. Reciteam, așadar, despre (1) Lucrarea credinței (ergou tes pisteos); (2) Osteneala dragostei (kapou agapes) și, în fine, despre (3) Tăria nădejdii (hupomones tes elpidos).

Aveam să descopăr apoi un întreg tezaur exegetic. Etimologia – ca de fiecare dată – dădea la iveală sensuri noi. Contextul formării bisericii, precum și relația specială dintre apostol și ea, un alt palier demn de investigat. În fine, încercările mele hermeneutice asupra acestui pasaj, a dus la un fel de eclesiologie tesaloniciană. Cred și acum că această biserică s-a aflat printre comunitățile care se dezvoltau frumos și care a adus multă satisfacție lui Pavel.

Spre deliciul posibililor cititori, ofer mai jos mai multe versiuni ale acestui text. (Traducerea din versiunile străine imi aparține):

Mulțumim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi toți, pe care vă pomenim necurmat în rugăciunile noastre; căci ne aducem aminte fără încetare, înaintea lui Dumnezeu Tatăl nostru, de lucrarea credinței voastre, de osteneala dragostei voastre și de tăria nădejdii în Domnul nostru Isus Hristos.

(Biblia Cornilescu)

Mulțumim lui Dumnezeu pentru credința voastră dinamică, pentru dragostea voastră activă și pentru speranța voastră fermă în Domnul nostru Isus Hristos.

(La Bible du Semeur)

Faceți lucruri bune deoarece credeți. Munciți din greu deoarece aveți dragoste în inimă. Sunteți răbdători deoarece aveți nădejde în Domnul nostru Isus Hristos.

(Worldwide English NT)

Ne aducem aminte de lucrarea produsă prin credință, de osteneala depusă prin dragoste, de răbdarea inspirată prin nădejde.

(New Interantional Version)

Ne amintim de lucrarea voastră energizată de credință, de osteneala voastră motivată de dragoste și de nădejdea voastră neclintită în revenirea lui Hristos.

(Amplified Bible)

Ne amintim de lucrurile pe care le faceți datorită credinței, de munca pe care o depuneți datorită dragostei și pentru că rămâneți tari datorită nădejdii.

(New Century Version)

O simplă analiză comparativă poate pune pe gânduri… Sper din suflet ca ascultătorii RVE Oradea (și nu numai) să fie mișcați de frumusețea Scripturii.

comentariu

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.