Biblia și adevărata feminitate

B

destine

Cum arată Biblia în ochii unei femei? Dar personajele ei feminine? Acele personaje care se sustrag unei înțelegeri depline, care pun în dificultate exegeții cei mai pricepuți. Oare nu cumva lectura unei femei este mai revelatoare, mai ales când e vorba de trăiri intense din punct de vedere emoțional?!

Cineva s-a încumetat să pătrundă pe acest tărâm intimidant. Numele ei este Elisabeth Mittelstädt, fondatoarea cunoscutei reviste Lidia, una dintre cele mai îndrăgite publicații despre și pentru femei. Când primul număr vedea lumina tiparului, în Germania anului 1986, aproape nimeni nu știa ce talant a pus Dumnezeu în Elisabeth. În scurgerea anilor aveau să afle că lentila intuitivă a unei femei credincioase poate să aducă mai aproape realități spirituale profunde. Rod al acestei căutări s-a născut și cartea Destine modelate, apărută la editura Scriptum, Oradea, în acest an.

Avem aici o analiză fascinantă a cinci dintre femeile Bibliei. Puse în oglinda zilelor noastre, fiecare își dezvăluie amprenta unică. Lidia, vânzătoarea de purpură, are parte de o întâlnire care-o schimbă în mod definitiv. Rut, nora Naomei, își găsește casa într-un loc unde nu mai fusese niciodată. Naomi, soția lui Elimelec și soacra lui Rut, îndură viața cu toate loviturile ei, găsind totuși drumul înapoi, spre Beteleem. Rahela, soția iubită a lui Iacov, cea care trăiește la maximă intensitate atât iubirea, cât și tragedia. Lea, soția neiubită a lui Iacov, cea care – în ciuda suferinței – lasă ceva important în urmă.

Iată cinci caractere biblice analizate în contextul lor socio-cultural. Existența fiecărui personaj, intemperiile vieții, amestecul dintre bine și rău, suferință și bucurie, toate acestea ne sunt livrate în cuvinte cât se poate de accesibile. Spiritul practic și meditativ al oricărei cititotare este răsplătit de delicatețea fiecărei pagini. Marile imperative sunt propuse într-o manieră narativă, fără a te agasa în mod supărător. Pur și simplu, atunci când citești despre Rahela te pui în pielea ei, când citești despre Lea, de asemenea. Autoarea are capacitatea de a ne introduce în poveste și, odată vrăjiți, să ne deschidă mintea.

Mai există un fapt ce trebuie amintit. Elisabeth Mittelstädt împletește analiza propriu-zisă cu amănunte din propria viață. Biografia întâlnește monografia, așa cum un fluviu primește alți afluenți care-i asigură întreaga vigoare. Cartea nu face exegeză într-un mod arid-științific, ci oferă mai degrabă o hermeneutică a vieții. Așa cum destinele celor cinci femei de pe paginile Scripturii au fost modelate în mod providențial, viața fiecărei femei – din orice generație – poate trece prin aceeași metamorfoză. Umblând cu Dumnezeu, acționând prin credință și trăind în curăție de inimă, toate binecuvântările cerului pot să coboare la noi. De cele mai multe ori ne privăm de oferta lui Dumnezeu pentru că orizontul ne este atât de limitat. Pe de altă parte, atunci când reușim să privim la lucrările Lui cu oamenii, putem să ne încurajăm pe noi înșine, dar și să devenim modele pentru cei din jur.

 

comentarii

  • Este autoarea revistei Lidia, Elisabeth.M o filă biblică foarte citită, apreciată, dar ce mă încurajează sunt ;000.000-ele de femei,
    a căror viață știută de Christos și nescrisă , țin pasul cu Domnul în rugi fapte numai de El stiute…
    Sunt ca și cetățile de refugiu în timp de răstriște unde te poți ascunde, fără să simți pericolul suflului armelor întunericului!
    Ele sunt purtătoarele mandatului ”Mergeți și spuneți!” mandat prin care Mântuitorul le-a înzestrat și împuternicit să ducă Evanghelia prin viețile lor.

    • Da, așa cum spuneam în articol, avem de-a face cu o persoană care și-a înțeles chemarea și a pus-o în slujba Împărăției lui Dumnezeu.

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.