Balsam pentru rănile sufletului

B

Erwin W. Lutzer este unul dintre autorii mei preferați. Când vine vorba de cărți devoționale scrise bine, numele lui îmi vine în minte invariabil. Uneori îl recomand și altor apropiați. Editura Casa Cărții (Oradea) are meritul de-a ne oferi mai toată opera lui, într-un fel de serie de autor. Aprecieri sincere pentru efortul editorial și spor la treabă în continuare.

Lucrarea de față – Cum să-ți depășești trecutul – radiografiază ființa umană pe mai multe planuri. Pe de o parte avem problema vinovăției. Ce facem cu povara istovitoare a propriei culpabilități, iată o provocare mereu actuală. Avem tendința de a o inhiba, de a o trata prin terapii îndoielnice. Ca și cum nu ar fi suficient, la vina personală se adaugă ofensele aduse de ceilalți. Răul relațional este văzut ca cea mai usturătoare formă de rău, mult mai nociv decât criza economică sau alte neajunsuri. Cum reușim să aplanăm conflictele, cum reușim să dăm drumul datornicilor noștrii (precum în pildă)?! Iată provocări cărora – cu acribie și fler – Lutzer încearcă să răspundă.

Miza întregii cărți este iertarea. Deși ocolită sau mereu amânată, ea este leacul rănilor sufletești. Ofensatorul s-ar putea să nu se pocăiască niciodată, dar ofensatul este liber. Iertarea din inimă, o iertare gratuită pentru cine o acceptă și costisitoare pentru cel care o dă, aduce după sine o eliberare unică. Sufletul nostru este făcut să trăiască în libertate, iar această libertate este și relațională. Rănile adânci ale vieții sunt oportunități prin care Dumnezeu ne modelează. Acționând pătimaș frângem acea lucrare specială a Duhului în viețile noastre.

În concluzie, redau mai jos îndemnurile pe care autorul le inserează la finele fiecărui capitol. Pentru înțelegerea deplină a lor trebuie citită întreaga carte dar, până una alta, ele pot constitui și așa argumentul unei viitoare lecturi.

 • Petrece fără grabă o oră cântând imnuri de laudă lui Dumnezeu și recitind promisiunile Scripturii. Adu-ți aminte că încrederea în bunătatea pe care Dumnezeu o are pentru tine este esențială dacă vrei să conviețuiești cu trecutul tău dureros.
 • Așteaptă în tăcere în prezența lui Dumnezeu o oră întreagă, invitându-L pe Duhul Sfânt să-ți cerceteze inima și să aducă la suprafață acele probleme care necesită o confruntare în timpul vieții tale. Scrie pe o bucată de hârtie problemele pe care știi că trebuie să le rezolvi în prezența lui Dumnezeu.
 • Mulțumește-I lui Dumnezeu că a murit pentru cei mai mari păcătoși; da, chiar și pentru criminali. Primește curăția și iertarea promise acelora care își pun credința în El. Memorează Psalmul 32 scris de David după ce a fost iertat de adulterul și de crima comise. Stai în rugăciune până conștiința îți este curățată de Dumnezeu. Roagă-L pe Dumnezeu să îți arate pașii pe care să-i faci înspre cei cu care ar trebui să cauți să te împaci.
 • Roagă-te să găsești o persoană căreia să-i poți spune despre dependența, cineva care să-ți respecte confidențialitatea, să te accepte în ciuda secretului tău și să se întâlnească cu tine pentru rugăciune și pentru sfătuire. Nu renunța să cauți persoana. Când latura ta întunecată e expusă la lumină, dependența ta își pierde puterea.
 • Pe măsură ce împărtășești trecutul unui consilier, permite speranței în viitor să-ți motiveze credincioșia prezentă. Amintește-ți că vei fi răsplătit dacă suferi cum trebuie.
 • Ține o legătură strânsă cu persoana căreia îi dai socoteală de acțiunile tale. Durerea sincerității este mai bună decât durerea secretelor păstrate.
 • Acum este timpul: (1) să arzi punțile spre trecutul tău de faliment sexual; (2) să răspunzi de faptele tale cu seriozitate în fața mentorului tău spiritual; (3) să-L cauți cu pasiune pe Dumnezeu, având încredere că El va împlini nevoile care se ridică din adâncurile inimii omenești.
 • Într-un act de credință, alege să ierți persoana care te-a rănit cel mai adânc. Dă-I lui Dumnezeu resentimentele tale și dorința ta de a se face dreptate. În fine, alungă gândurile puternice care răsunau fără încetare în mintea ta ca un CD stricat.
 • Când crezi că ești atacat de Satana, folosește Scripturile împotriva lui, așa cum a făcut Hristos. Cu bucurie, afirmă triumful lui Hristos asupra celui rău.
 • Combină o rugăciune formată din versete din Scriptură care să combine lauda cu supunerea și să invoce protecția împotriva celui rău. Roagă-te astfel, dăruind Cuvântul înapoi lui Dumnezeu, afirmând dorința ta de-a umbla în ascultare de voia lui Dumnezeu.
 • Încetează să mai faci orice păcat și să mai ai orice atitudine dintre cele pe care Dumnezeu ți le aduce în minte. Lasă că o asemenea afirmare să devină parte a umblării tale zilnice cu Dumnezeu.

comentarii

 • Ma surprinde placut faptul ca Erwin Lutzer este unul dintre autorii dv. preferati, in ciuda viziunilor diferite pe care le are in unele segmente teologice – cu referire la pozitia lui Lutzer vizavi de sinucidere si cea pe care ati expus-o dv. in articolul dedicat cazului Malinei Olinescu.
  Geneza formarii teologice a subsemnatului a pornit avand intr-o mana Biblia iar in cealalta cartile lui Erwin! Nu stiam de cartea respectiva, dar cu siguranta am trecut-o pe lista! O carte de la inima pentru inima! Ultima lui carte daca nu gresesc tradusa in romana tot de Casa Cartii – Cum sa ajungi sa spui nu – mi-a placut enorm. Autorul e unul care presupune nu doar o relatie intelectuala cu el, ci si una care te provoaca sa actionezi!
  Multumim de prezentare!

 • O carte extraordinara care merita citita ! am inmanat-o unui tanar care se afla in pragul sinuciderii din cauza trecutului lui, imi spunea mereu „trecutul meu striga prea tare , sunt o epava Si pentru oameni Si pentru Dzeu , nu mai merit sa traiesc intre oameni , am sa ma sinucid ” acestea sunt cuvintele lui , am incercat sa il incurajez Si mi.a venit in minte atunci aceasta carte , am commandat-o Si l.am rugat sa o citeasca! Viata lui s.a schimbat .. acum este in misiune aici in Indonezia!
  merita citita ” o veste buna pentru Cei care cred ca trecutul lor sordid trebuie sa le controleze viitorul !”

  • Da, iată o carte folositoare în situații concrete. Nu sunt multe de acest gen, așa că merită o prețuire sporită.
   Mă bucur că rezonăm (și) aici.
   Binecuvântări!

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.