Balsam pentru rănile sufletului

B

Erwin W. Lutzer este unul dintre autorii mei preferați. Când vine vorba de cărți devoționale scrise bine, numele lui îmi vine în minte invariabil. Uneori îl recomand și altor apropiați. Editura Casa Cărții (Oradea) are meritul de-a ne oferi mai toată opera lui, într-un fel de serie de autor. Aprecieri sincere pentru efortul editorial și spor la treabă în continuare.

Lucrarea de față – Cum să-È›i depășeÈ™ti trecutul – radiografiază fiinÈ›a umană pe mai multe planuri. Pe de o parte avem problema vinovăției. Ce facem cu povara istovitoare a propriei culpabilități, iată o provocare mereu actuală. Avem tendinÈ›a de a o inhiba, de a o trata prin terapii îndoielnice. Ca È™i cum nu ar fi suficient, la vina personală se adaugă ofensele aduse de ceilalÈ›i. Răul relaÈ›ional este văzut ca cea mai usturătoare formă de rău, mult mai nociv decât criza economică sau alte neajunsuri. Cum reuÈ™im să aplanăm conflictele, cum reuÈ™im să dăm drumul datornicilor noÈ™trii (precum în pildă)?! Iată provocări cărora – cu acribie È™i fler – Lutzer încearcă să răspundă.

Miza întregii cărți este iertarea. Deși ocolită sau mereu amânată, ea este leacul rănilor sufletești. Ofensatorul s-ar putea să nu se pocăiască niciodată, dar ofensatul este liber. Iertarea din inimă, o iertare gratuită pentru cine o acceptă și costisitoare pentru cel care o dă, aduce după sine o eliberare unică. Sufletul nostru este făcut să trăiască în libertate, iar această libertate este și relațională. Rănile adânci ale vieții sunt oportunități prin care Dumnezeu ne modelează. Acționând pătimaș frângem acea lucrare specială a Duhului în viețile noastre.

În concluzie, redau mai jos îndemnurile pe care autorul le inserează la finele fiecărui capitol. Pentru înțelegerea deplină a lor trebuie citită întreaga carte dar, până una alta, ele pot constitui și așa argumentul unei viitoare lecturi.

  • Petrece fără grabă o oră cântând imnuri de laudă lui Dumnezeu È™i recitind promisiunile Scripturii. Adu-È›i aminte că încrederea în bunătatea pe care Dumnezeu o are pentru tine este esenÈ›ială dacă vrei să convieÈ›uieÈ™ti cu trecutul tău dureros.
  • AÈ™teaptă în tăcere în prezenÈ›a lui Dumnezeu o oră întreagă, invitându-L pe Duhul Sfânt să-È›i cerceteze inima È™i să aducă la suprafață acele probleme care necesită o confruntare în timpul vieÈ›ii tale. Scrie pe o bucată de hârtie problemele pe care È™tii că trebuie să le rezolvi în prezenÈ›a lui Dumnezeu.
  • MulÈ›umeÈ™te-I lui Dumnezeu că a murit pentru cei mai mari păcătoÈ™i; da, chiar È™i pentru criminali. PrimeÈ™te curăția È™i iertarea promise acelora care își pun credinÈ›a în El. Memorează Psalmul 32 scris de David după ce a fost iertat de adulterul È™i de crima comise. Stai în rugăciune până conÈ™tiinÈ›a îți este curățată de Dumnezeu. Roagă-L pe Dumnezeu să îți arate paÈ™ii pe care să-i faci înspre cei cu care ar trebui să cauÈ›i să te împaci.
  • Roagă-te să găseÈ™ti o persoană căreia să-i poÈ›i spune despre dependenÈ›a, cineva care să-È›i respecte confidenÈ›ialitatea, să te accepte în ciuda secretului tău È™i să se întâlnească cu tine pentru rugăciune È™i pentru sfătuire. Nu renunÈ›a să cauÈ›i persoana. Când latura ta întunecată e expusă la lumină, dependenÈ›a ta își pierde puterea.
  • Pe măsură ce împărtășeÈ™ti trecutul unui consilier, permite speranÈ›ei în viitor să-È›i motiveze credincioÈ™ia prezentă. AminteÈ™te-È›i că vei fi răsplătit dacă suferi cum trebuie.
  • Èšine o legătură strânsă cu persoana căreia îi dai socoteală de acÈ›iunile tale. Durerea sincerității este mai bună decât durerea secretelor păstrate.
  • Acum este timpul: (1) să arzi punÈ›ile spre trecutul tău de faliment sexual; (2) să răspunzi de faptele tale cu seriozitate în faÈ›a mentorului tău spiritual; (3) să-L cauÈ›i cu pasiune pe Dumnezeu, având încredere că El va împlini nevoile care se ridică din adâncurile inimii omeneÈ™ti.
  • ÃŽntr-un act de credință, alege să ierÈ›i persoana care te-a rănit cel mai adânc. Dă-I lui Dumnezeu resentimentele tale È™i dorinÈ›a ta de a se face dreptate. ÃŽn fine, alungă gândurile puternice care răsunau fără încetare în mintea ta ca un CD stricat.
  • Când crezi că eÈ™ti atacat de Satana, foloseÈ™te Scripturile împotriva lui, aÈ™a cum a făcut Hristos. Cu bucurie, afirmă triumful lui Hristos asupra celui rău.
  • Combină o rugăciune formată din versete din Scriptură care să combine lauda cu supunerea È™i să invoce protecÈ›ia împotriva celui rău. Roagă-te astfel, dăruind Cuvântul înapoi lui Dumnezeu, afirmând dorinÈ›a ta de-a umbla în ascultare de voia lui Dumnezeu.
  • ÃŽncetează să mai faci orice păcat È™i să mai ai orice atitudine dintre cele pe care Dumnezeu È›i le aduce în minte. Lasă că o asemenea afirmare să devină parte a umblării tale zilnice cu Dumnezeu.

comentarii

  • Ma surprinde placut faptul ca Erwin Lutzer este unul dintre autorii dv. preferati, in ciuda viziunilor diferite pe care le are in unele segmente teologice – cu referire la pozitia lui Lutzer vizavi de sinucidere si cea pe care ati expus-o dv. in articolul dedicat cazului Malinei Olinescu.
    Geneza formarii teologice a subsemnatului a pornit avand intr-o mana Biblia iar in cealalta cartile lui Erwin! Nu stiam de cartea respectiva, dar cu siguranta am trecut-o pe lista! O carte de la inima pentru inima! Ultima lui carte daca nu gresesc tradusa in romana tot de Casa Cartii – Cum sa ajungi sa spui nu – mi-a placut enorm. Autorul e unul care presupune nu doar o relatie intelectuala cu el, ci si una care te provoaca sa actionezi!
    Multumim de prezentare!

  • O carte extraordinara care merita citita ! am inmanat-o unui tanar care se afla in pragul sinuciderii din cauza trecutului lui, imi spunea mereu „trecutul meu striga prea tare , sunt o epava Si pentru oameni Si pentru Dzeu , nu mai merit sa traiesc intre oameni , am sa ma sinucid ” acestea sunt cuvintele lui , am incercat sa il incurajez Si mi.a venit in minte atunci aceasta carte , am commandat-o Si l.am rugat sa o citeasca! Viata lui s.a schimbat .. acum este in misiune aici in Indonezia!
    merita citita ” o veste buna pentru Cei care cred ca trecutul lor sordid trebuie sa le controleze viitorul !”

    • Da, iată o carte folositoare în situaÈ›ii concrete. Nu sunt multe de acest gen, aÈ™a că merită o preÈ›uire sporită.
      Mă bucur că rezonăm (și) aici.
      Binecuvântări!

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

SoÈ›, tătic È™i pălmaÈ™ pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil È™i gata să văd binele chiar È™i unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile È™i iau asupra mea orice povară ce are legătură cu ÃŽmpărăția Lui. Alături de soÈ›ia mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul È™i Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca È™i inevitabilele curiozități – le veÈ›i găsi în conÈ›inutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflaÈ›i mă reprezintă, cu toate frământările È™i modestele mele aprecieri.