Balcicul, mai aproape ca niciodată

B

Iubitorii de istorie și cititorii constanți ai lui Lucian Boia se pot bucura (din nou). Reputatul istoric lansează în aceste zile cartea Balcic. Micul paradis al României Mari. Orășel pitoresc de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, Balcicul a fost una dintre cele mai îndrăgite reședințe ale Reginei Maria. În jurul acestei locații s-au țesut multe povești. D-l Boia încearcă să separe autenticul de folclor, recuperând istoriografic un loc și o epocă.
Cum interesul românilor pentru regalitate este în plină creștere, cred că această lucrare va fi savurată ca atare. Personalitatea complexă a reginei, întâlnirile ei cu diverși lideri politici sau artiști ai timpului, dau un nimb special întregii povești. Deși Balcicul nu mai este al nostru (teritorial), el continuă să ne rămână în inimi prin evenimentele ce-au avut loc acolo. Poate volumul acesta va reînvia interesul turistic înspre acea zonă, cu adevărat magnifică și atrăgătoare.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.