Avem o Biblie. Ce facem cu ea?

A

Epoca noastră pare a fi epoca „înnoirii laice”. O mare parte a aceste înnoiri este asociată cu studiile biblice de casă și cu părtășia în grupurile mici. Mulți oameni se adună acum pentru a discuta, a dezbate și a comenta Scriptura între ei. Deseori, ei au păreri diferite despre ce vrea să ne transmită Biblia sau despre modul în care ar trebui aplicată. Acest lucru a avut consecințe nefericite.

Pentru mulți, Biblia rămâne o enigmă, capabilă de a produce interpretări foarte diferite. Unii s-au lăsat pradă disperării în privința capacității lor de a o înțelege. Pentru alții, Biblia are un nas de ceară, care poate fi modelat în funcție de interesele legitime ale cititorului. De prea multe ori, concluzia pare a fi: „Poți citi Biblia pentru a dovedi orice.”

Există vreun mod de a ieși din această stare de confuzie? Pot cititorii serioși să găsească vreun principiu care să-i ghideze printre punctele de vedere contradictorii auzite din toate părțile?

(Din Biblia și studiul personal, de  R. C. Sproul, trad. Iulian Iacob, Logos, Cluj-Napoca, 2016, p. 13)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.