Evanghelicii români sunt deja familiarizați cu John Ortberg. Majoritatea cărților lui sunt publicate la noi în cele mai bune condiții grafice. Mai puțini știu însă de soția lui: Nancy Ortberg. Director executiv la „Transforming the Bay with Christ” și cofondator al „Teamworx2”, Nancy este o excelentă scriitoare pe probleme legate de conducere sau, cum deja se tot spune, leadership. O dovadă a acestei pasiuni pentru este și lucrarea Întinde fără să frângi, publicată în românește de editura Scriptum (Oradea, 2020).
În peste 200 de pagini, cu știință și șarm, Nancy ne poartă prin labirintul complicat al conducerii. Autoarea descrie întregul proces într-un mod atractiv și încurajator. Oricine poate să conducă, indiferent de contextul în care se află, în condițiile în care e dispus să învețe. Aceasta pentru că „cea mai eficientă provocare pe care un lider o poate oferi este angajarea într-o discuție despre învățare cu cel sau cei pe care-i conduce.” (p. 25) A fi învățabil este, prin urmare, una dintre cheile reușitei.
Pe lângă o instruire temeinică, liderul trebuie să mai știe un lucru. Nucleul poziției și a muncii sale, „miezul slujbei de lider îl constituie speranța”. (p. 27) Optimismul este cu adevărat o energie care trece de la cel din frunte spre cei din urma lui, având un efect impresionant. În cuvintele autoarei, „speranța îți dă curajul de-a merge mai departe, puterea de-a ierta și harul de a-ți ține promisiunile.” (p. 27) Pe temelia speranței liderul pune o corectă preocupare, viziune, știință și colaborare. Înțelege că nimic nu poate fi atins de unul singur, iar viziunea și strategia sunt întotdeauna rodul unei echipe. Nu evită întâlnirea dureroasă cu realitatea, dar nici nu amână o schimbare când aceasta se impune. Și, mai presus de toate, e conștient de permanenta lui dependență de Dumnezeu. Își asumă condiția umană, așa cum asumă rolul unic al Duhului Sfânt în viața și activitatea lui.
Toate acestea – și multe altele – sunt abordate de Nancy Ortberg într-o maniferă plăcută și încurajatoare. Principiile se împletesc mereu cu frânturi din viață, cu relatări suculente despre tot felul de situații. Sesizezi, dincolo de candoarea fiecărei pagini, statura înaltă a celei ce scrie, experiența ei indiscutabilă și siguranța argumentării. Din această cauză, cartea nu se adresează doar pastorilor (sau altor tipuri de slujitori), ci tuturor liderilor laici, indiferent de poziția pe care o ocupă. Și, ca să încheiem în cuvintele autoarei, iată – de fapt – dezideratul întregii cărți:
Ador o conducere iscusită. Îmi face deosebită plăcere să o remarc și să beneficiez de pe urma ei. Și sunt atât de bucuroasă când pot să o practic. O conducere eficientă mă surprinde de fiecare dată, și am experimentat-o în cele mai surprinzătoare situații.