De departe cel mai cunoscut verset al Bibliei, Ioan 3.16 este și cel mai exploatat din punct de vedere exegetic. Cel mai memorat, cel mai utilizat și cel mai la îndemână, Ioan 3.16 face dovada unei concizii uluitoare. În doar câteva cuvinte, Domnul Isus reușește să prindă întreg planul divin pentru mântuirea omului. Acest verset reușește să refacă din cioburi căderea adamică, să ofere speranță dar să și responsabilizeze în același timp.
De la această premisă porneÈ™te È™i Max Lucado în cartea 3:16: numerele speranÈ›ei, apărută la editura Scriptum (Oradea), în anul 2008. DevoÈ›ională È™i încurajatoare, lucrarea creionează întreg tabloul iubirii lui Dumnezeu.  Fiecare detaliu este aÈ™ezat la locul lui, inserându-se în planul general al operei. După cum se È™tie, Ioan 3.16 este doar o părticică din dialogul pe care Isus l-a purtat cu Nicodim. Soteriologic È™i amplu, purtat în termenii cei mai potriviÈ›i È™i la un nivel elevat, acest dialog se numeÈ™te – în cartea de față – Cea mai celebră conversaÈ›ie din Biblie. Curiozitatea lui Nicodim declanÈ™ează un moment unic, o ocazie în care Fiul lui Dumnezeu leagă Vechiul de Noul Testament dezlegând marea taină a mântuirii prin credință.
Gândită în două părți, cartea îmbină într-un mod fericit exegeza devoțională cu aplicația autentică. De-a lungul a peste 100 de pagini, suntem purtați spre inima versetului de aur al Scripturii. Fiecare sintagmă este analizată separat, ceea ce orientează fiecare capitol spre o doctrină aparte. Ni se vorbește, așadar, despre unicitatea lui Dumnezeu, despre forța iubirii Sale, dar și despre caracterul universal al mântuirii. Această iubire jertfelnică, iubirea ce nu se trage înapoi din fața sacrificiului, este iubirea care L-a coborât din cer pe Isus. Ea este șansa noastră perpetuă de salvare, unica oportunitate viabilă pentru a ne asigura veșnicia cu Dumnezeu. Dar, pentru ca toate acestea să fie operabile, omul trebuie să răspundă cu credință. Asemenea israeliților în pustie, omul trebuie să se încreadă în jertfa ispășitoare a lui Hristos. El trebuie să privească spre Dumnezeul care-Și oferă Fiul și să ia act de la modul personal.
Partea a doua – cea aplicativă – este un itinerar de 40 de zile. Fiecare capitol înseamnă de fapt un scurt eseu despre viaÈ›a lui Isus. Parcurgându-le în acest ritm, îți pui mintea È™i inima în miÈ™care. Fiecare detaliu este aplicat la viaÈ›a creÈ™tină de fiecare zi. E un fel de teologie a cotidianului servită cu linguriÈ›a. După ce o citeÈ™ti, È›i se pare că aÈ™a trebuia scrisă această carte. ConsistenÈ›a ei practică È™i motivaÈ›ională o recomandă din plin. Ioan 3.16 devine parcă mai viu ca niciodată, iar legătura cu viaÈ›a fiecăruia este bine argumentată. Există multă speranță în acest verset, dar È™i multă responsabilitate. Să le culegem pe ambele È™i să le punem la inimă. InnvestiÈ›ia supremă pe care Dumnezeu a făcut-o întru mântuirea noastră nu trebuie să rămână doar o posibilitate, ci ea trebuie să devină o realitate efectivă, de fiecare zi.
Întreaga omenire este acum implicată într-o mare luptă între Hristos și Satana, cu privire la caracterul lui Dumnezeu, la Legea Sa și la suveranitatea Sa în univers. Acest conflict a început în ceruri, atunci când o ființă creată, înzestrată cu libertatea de alegere, prin înălțarea de sine a devenit Satana, vrăjmașul lui Dumnezeu, și a condus la răzvrătire o parte dintre îngeri. El a introdus spiritul răzvrătirii în lumea noastră, determinând pe Adam și pe Eva să păcătuiască. Păcatul omului a dus la distrugerea chipului lui Dumnezeu în omenire, la dezordine în lumea creată si, în cele din urmă, la distrugerea acesteia prin potopul care a cuprins întreaga omenire. Urmărită de întreaga creațiune, această lume a devenit scena conflictului universal, din care, în cele din urmă, Dumnezeul dragostei va fi îndreptățit. Pentru a ajuta pe poporul Său în acest conflict, Hristos trimite Spiritul Său cel Sfânt și îngeri credincioși să-l călăuzească, să-l apere și să-l susțină pe calea mântuirii (Apocalipsa 12,4-9; Isaia 14,12-14; Ezechiel 28,12-18; Geneza 3; Romani 1,19-32; 5,12-21; 8,19-22; Geneza 6-8; 2 Petru 3,6; 1 Corinteni 4,9; Evrei 1,14).
Da, suntem implicați într-un război spiritual zilnic. Pe măsură ce devenim conștienți de lucrul acesta, angajarea e mai mare. Trebuie să dăm dovadă de curaj și înțelepciune.