Americanii și automobilul

A

Cu toate că s-ar putea spune că este adevărată afirmația că americanii sunt niște creaturi pe patru roți și că tineretul american dă mai multă importanță atingerii vârstei de obținere a permisului de conducere decât a celei necesare votării, este adevărat și faptul că mașina a devenit un articol de îmbrăcăminte fără de care ne simțim nesiguri, neechipați și incompleți în mediul urban. Unii observatori insistă că, din punct de vedere simbolistic, casa a înlocuit mașina. Dacă este așa, această trecere poate semnifica o schimbare majoră în preferințele americanilor. Există o neliniște crescândă cu privire la gradul în care automobilele au devenit populația reală a orașelor noastre, fapt ce a rezultat în scăderea nivelului uman, atât în putere, cât și în distanță. Edilii marilor orașe pun la cale moduri și mijloace de a recupera orașele din ghearele intereselor uriașelor firme de transport și de a le reda pietonilor.

Descrierea îi aparține lui Marshall McLuhan, într-o lucrare deja devenită clasică: Să înțelegem media. Extensiile omului. Sigur, reputatul sociolog se referă la începuturile acestei istorii, dar aruncă o interesantă lumină și asupra provocărilor actuale. Omul devine, încet-încet, incomodat de propria evoluție tehnologică. Ne simțim tot mai stingheri printre mașinile care ne invadează și ne modifică în plan existențial. Ce să mai spunem de dependența pe care o crează, la care se adaugă problemele de sănătate și, în general, cele legate de sedentarism.

Una peste alta, viața modernilor a devenit tumultoasă și gălăgioasă. Vom mai reuși, printre claxoane și noxe, noi ființe raționale și sensibile să privim spre alte realități?! Probabil că da, însă nu prea ușor…

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.