Alexandru Dragomir (2)

A

Citatul precedent a fost despre GÂNDIRE. A gândi înseamnă în opinia filozofului a te particulariza într-un fel. Este un soi de suspendare ilustră, o plasare voită într-un spațiu privilegiat.

Acum, iată-ne în fața unei alte perle dragomiriene. De data aceasta ni se prezită o lume împărțită, am zice. Sau, mai bine, o lume care înfățișează mai multe chipuri, odată cu propria ei dezvoltarea.

Trăim într-o lume dublă: a naturii și a tehnicii, a minciunii și realității, a democrației și dedesubturilor politice, a teoriei și a intereselor, a aparențelor și a spionajului. Peste to, nevoia de a dubla lumea. Știința dublează într-un fel natura prin tehnică, spionajul dublează o normalitate publică. Dublarea se face de fiecare dată pe seama a ceea ce dublează, dar, spre deosebire de maniheism, dublura poartă semnificația adevăratei realități, sau devine ceva ce încă nu știm, și anume: a doua realitate.

(17 noiembrie 1977)

comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.