Aducere aminte

A

​”Istoria este experta in ironii. In timp ce pe la noi unii regreta, prada nostalgiilor vinovate, defilarile comuniste de pe 23 august, Europa comemoreaza astazi memoria victimelor stalinismului si nazismului. Veti observa usor dublul amalgam: pe de o parte, confiscarea de catre comunisti a unei zile al carei actor principal a fost Regele Mihai – deturnare clasica pentru ideologii minciunii ca mod de a face politica. Pe de alta parte, Uniunea Europeana a instituit – abia in 2009! – o zi in care ne delimitam, precauti, doar de Stalin, nu si de predecesorii si urmasii lui sovietici, sau de nenumaratii lor emuli de pe intreg mapamondul, unii inca in functie”

Fraza de mai sus aparține lui Teodor Baconschi iar un comentariu ceva mai amplu puteți citi AICI.

Să mai menționăm indignarea disimulată a diplomatului român. În vreme ce comunismul a fost un fenomen extrem de complex, Europa se mărginește doar la dimensiunea lui stalinistă. O viziune reducționistă, așadar. Însă nu ar fi primul și nici ultimul caz. După câte observ, Europa și-a făcut un obicei din a face analize reducționiste. În  numele unei simplificări injuste până și totalitarismele au apucat pe drumul bagatelizării. E bine totuși că există o zi în care să ne aducem aminte de jertfa umană ce s-a dat.

Sper ca interesul tinerilor (chiar a adolescenților) să crească față de subiect. Sper ca măcar ei să aibă o raportare justă față de maleficul sistem comunist. Ei pleacă deja cu un avantaj: nu pot fi nostalgici. Desigur, ei riscă să ignore sau să bagatelizeze. Să dea Dumnezeu să nu fie așa, ba dimpotrivă. Poate va veni vremea ca o astfel de zi – ca cea de 23 august – să ne poarte elogiativ cu gândul spre martirii noștri.

 

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.