A fi îndrăgostit este un lucru bun, dar nu este cel mai bun lucru. Există multe lucruri mai prejos de el, cum există multe mai presus de el. Nu poți să faci din el o bază pentru toată viața. Este un sentiment nobil, dar este, cu toate acestea, doar un sentiment. Nu ne putem aștepta ca un sentiment să aibă veșnic intensitate maximă și nici măcar nu ne putem aștepta să dureze. Cunoașterea poate dura, principiile pot dura, obiceiurile pot dura, dar sentimentele fluctuează. Dragostea nu este doar un sentiment, ea este o unitate profundă, menținută prin voință și întărită în mod deliberat prin obicei. Mai presus de aceasta, ea este întărită de harul pe care cei doi îl cer de la Dumnezeu.
Gânduri pline de realism și înțelepciune aparținând scriitorului C.S. Lewis. Ele apar în lucrarea sa tradusă în românește fie sub titlul Creștinismul redus la esențe (S.M.R), fie Creștinism pur și simplu (Humanitas).
Citatul l-am folosit adesea la studii cu familiile. Îl considere mereu cuprinzător și profund. Lewis prinde atât de bine nuanțele. În îndrăgostire sentimentul este puternic, aproape halucinant. Apoi el se domolește, făcând loc iubirii adevărate. Doar îndrăgostiții au șansa unei iubiri adevărate, complexe și de lungă durată. Dar asta nu haotic și nici din inerție. Este nevoie de voință pusă la treabă. Este nevoie de principii, deprinderi și multă atenție. Relația conjugală se construiește treptat, cu migală. Dar ce bine când întreaga strădanie stă – cum bine spune autorul – sub semnul harului lui Dumnezeu. E încurajator să știi că Dumnezeu este cel dintâi interesat ca relația ta să meargă bine. Fondatorul familiei este cel mai mare protector al ei. Să nu-L uităm nici o clipă, dar nici să nu fugim de responsabilitățile pe care El le-a așezat în dreptul nostru.
Putem afla si pagina la care apare citatul?
Eu iubesc (de asemenea) scrierile lui Lewis, insa deocamdata nu am pus mana pe traducerea publicata de Ed. Humanitas Creștinism pur și simplu, ci o am doar pe Creștinismul redus la esențe, publicata de S.M.R (care este mult inferioara celei publicate de Humanitas, dupa analiza lui Teofil Stanciu, Emanuel Contac si altii)…
Recomand „trilogia” Despre minuni. Cele patru iubiri. Problema durerii C.S. Lewis tradusa anul curent http://www.humanitas.ro/humanitas/despre-minuni-cele-patru-iubiri-problema-durerii-0
Nu, nu-ți pot spune pagina cu pricina. Eu am găsit citatul într-un caiet mai vechi de-al meu, unde nu indicasem decât autorul și titlul (e vorba, în acest caz, de CREȘTINISMUL REDUS LA ESENȚE)
Fii binecuvântat!
Cititorul din mine nu s-a lasat si parcurgand repede paginile am gasit raspunul la propria-mi intrebare: pag. 77 (S.M.R.,’91)
Felicitari pentru noul design al site-ului!!
P.S. Filipeni 4:8
Bravo și… mulțumesc.
Mă bucur că-ți place noua înfățișare a site-ului.