A fi sau a nu fi… îndrăgostit

A

A fi îndrăgostit este un lucru bun, dar nu este cel mai bun lucru. Există multe lucruri mai prejos de el, cum există multe mai presus de el. Nu poți să faci din el o bază pentru toată viața. Este un sentiment nobil, dar este, cu toate acestea, doar un sentiment. Nu ne putem aștepta ca un sentiment să aibă veșnic intensitate maximă și nici măcar nu ne putem aștepta să dureze. Cunoașterea poate dura, principiile pot dura, obiceiurile pot dura, dar sentimentele fluctuează. Dragostea nu este doar un sentiment, ea este o unitate profundă, menținută prin voință și întărită în mod deliberat prin obicei. Mai presus de aceasta, ea este întărită de harul pe care cei doi îl cer de la Dumnezeu.

Gânduri pline de realism și înțelepciune aparținând scriitorului C.S. Lewis. Ele apar în lucrarea sa tradusă în românește fie sub titlul Creștinismul redus la esențe (S.M.R), fie Creștinism pur și simplu (Humanitas).

Citatul l-am folosit adesea la studii cu familiile. Îl considere mereu cuprinzător și profund. Lewis prinde atât de bine nuanțele. În îndrăgostire sentimentul este puternic, aproape halucinant. Apoi el se domolește, făcând loc iubirii adevărate. Doar îndrăgostiții au șansa unei iubiri adevărate, complexe și de lungă durată. Dar asta nu haotic și nici din inerție. Este nevoie de voință pusă la treabă. Este nevoie de principii, deprinderi și multă atenție. Relația conjugală se construiește treptat, cu migală. Dar ce bine când întreaga strădanie stă – cum bine spune autorul – sub semnul harului lui Dumnezeu. E încurajator să știi că Dumnezeu este cel dintâi interesat ca relația ta să meargă bine. Fondatorul familiei este cel mai mare protector al ei. Să nu-L uităm nici o clipă, dar nici să nu fugim de responsabilitățile pe care El le-a așezat în dreptul nostru.

comentarii

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.