25 aprilie: onomastici regale

2

Urmărind sărbătoriții celebrii ai datei de 25 aprilie, constat o „aglomerare” de mare noblețe. Regi, regine, prinți și prințese mai mult decât ați crede au văzut lumina zilei la aceeași dată (exceptând anul). Așadar:

  • 25 aprilie 32: se năștea împăratul roman Marcus Salvius Otho. A domnit câteva luni (în anul 69), în așa-numitul an al celor patru împărați.
  • 25 aprilie 1214: se năștea cel care va deveni regele Ludovic al IX-lea al Franței. Este cunoscut în general ca Sfântul Ludovic, fiu al regelui Ludovic al VIII-lea și a Blancăi de Castilia.
  • 25 aprilie 1284: se năștea regele Eduard al II-lea al Angliei, care a domnit între anul 1307 și 1327. A fost al patrulea Eduard I și al primei lui soții, Eleonora a Castiliei.
  • 25 aprilie 1608: se năștea Gaston Jean-Baptiste, duce al Orleans. A fost al treilea fiu al regelui Henric al IV-lea al Franței și al soției sale, Maria de Medici.
  • 25 aprilie 1775: se năștea Charlotte de Spania, soția regelui Ioan al VI-lea a Portugaliei. A fost fiica cea mare a regelui Carol al IV-lea al Spaniei și a soției lui, Maria Luisa de Parma.
  • 25 aprilie 1776: se năștea Mary de Gloucester și Edinburgh, membră a familiei regale britanice și a patra fiică a regelui George al III-lea al Regatului Unit și a reginei Charlotte.
  • 25 aprilie 1843: se năștea prințesa Alice, al treilea copil al reginei Victoria (a Angliei). Ca soție a lui Ludovic al IV-lea, Alice a devenit Mare Ducesă de Hesse.
  • 25 aprilie 1897: se năștea contesa Mary de Harewood, membră a regale britanice.
  • 25 aprilie 1974: s-a născut Louis Alphonse, Duce de Anjou. Este șeful Casei de Bourbon, iar, pentru că ne este contemporan, am putea încheia spunându-i un solemn: LA MULȚI ANI!

comentarii

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.